Apekoppvaksinasjonstilbudet er utvidet

Vaksinering for apekopper (mpox) er fortsatt tilgjengelig, og tilbudet er utvidet til flere. I tillegg til prioriteringsgruppe 1, kan nå alle menn eller transpersoner som har sex med menn, og som har hatt syfilis, gonoré eller klamydia siste 24 måneder, få vaksinen i sin kommune.

scheduleOppdatert: 23.05.2023

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

Oppdatering: 23. mai ble vaksinasjonstilbudet mot mpox utvidet ytterligere fra endringen i mars 2023. Les om den nyeste utvidelsen her.

I mai 2022 startet et utbrudd av apekopper (mpox) i ikke-endemiske land i Europa, og andre deler av verden. Smittespredning skjer i hovedsak ved nær kontakt med en smittet. Til tross for at man nå har kontroll på utbruddet i Norge, er det risiko for at et nytt utbrudd kan komme gjennom våren og sommeren, som resultat av utenlandsreiser til festivaler og samlinger med mye tett kontakt. Personer i risikogruppen oppfordres derfor til å benytte seg av vaksineringstilbudet.

I april vil vaksinasjonstilbudet være tilgjengelig for personer i prioriteringsgruppe 2, i regi av kommunene. Vaksinen tilbys nå alle menn og transpersoner som har sex med menn, som har hatt syfilis, gonoré eller klamydia de siste 24 månedene. Sjekk med din kommune hvor du kan gjøre en avtale for å få vaksine. Personer som får vaksinen fra kommunen, vil betale en egenandel.

For personer i prioriteringsgruppe 1, som er menn eller transpersoner som har sex med menn som lever med hiv eller bruker PrEP, og menn eller transpersoner som selger sex til menn, vil fortsatt kunne benytte seg av vaksinetilbudet ved sitt behandlingssenter (spesialisthelsetjenesten).

Les mer om apekopper (mpox) og vaksineringen her.

Ta kontakt med HivNorge om du har spørsmål eller andre henvendelser relatert til apekoppvaksinering.

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.