PrEP må gjøres tilgjengelig for jenter og kvinner i Afrika sør for Sahara

Jenter og unge kvinner i Afrika sør for Sahara utgjør 3/4 av alle nye hivdiagnoser i verden. En del av løsningen for å stanse hivepidemien er å gjøre PrEP tilgjengelig for denne gruppen. PrEP må være tilgjengelig til rett pris, helst gratis.

scheduleOppdatert: 01.08.2022

createForfatter: Halvor Frihagen

labelEmner:

Et av de sentrale temaene på AIDS2022 i Montréal er de store ulikhetene og urettferdigheten som preger hivsituasjonen i verden. Annah SANGO fra Global Network of People Living with HIV holdt et sterkt innlegg om hivforebygging på konferansens hovedscene. HivNorge var i salen. 

Etter at WHO anbefalte injeksjon med cabotegravir er det snart tre alternativer for PrEP, injeksjon, daglig pille eller vaginalring. Alle har fordeler og ulemper, men som Annah Sango fastholder, hver kvinne, hver PrEP-bruker må få ha valg, og kunne velge selv hva som passer henne best. Muligheten til å velge gjør kvinnen til en aktør i sitt eget liv, og det kan bidra til å styrke utsatte kvinner. 

Dr. Beatriz Grinsztejn fra Fiogruz, Brazil presenterte forskning som viste fordeler og ulemper med PrEP som injeksjon, sammenlignet med de allerede tilgjengelige alternativene. Og kunnskap om fordeler og ulemper, virkning og bivirkninger er helt nødvendig for at kvinner og andre PrEP-brukere kan gjøre et riktig og informert valg. 

Men også her gjelder det store problemet, som rammer personer i lav- og mellominntektsland. Det er ikke nok ressurser til å tilby helsetjenester og medikamenter til alle som har behov for dette. Verdens rike land må bidra til finansiering, i stedet for å kutte ressurser til UNAIDS og Det globale fondet.

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.