camera_altFoto: Cottonbro/pexels.com
Hvordan smitter og smitter ikke hiv
Hiv smitter i hovedsak ved ubeskyttet sex med en person som har hiv og som ikke er på behandling, ved blodoverføring og fra forelder til barn gjennom svangerskap, fødsel og amming. Når mennesker som lever med hiv er på vellykket behandling, det vil si tar hivmedisiner og ikke har målbare virusmengder i blodet, er det ingen risiko for at ande kan bli smittet seksuelt.
Hvordan smitter hiv?
Det som regnes som de vanligste smittemåtene er vaginal eller anal sex med en person som lever med hiv og som ikke er på hivbehandling. Hiv finnes i blodet, i sæd og i skjedevæske. Hiv kan i teorien også smitte ved oral sex, men risikoen anses som så lav at det i praksis ikke skjer (sannsynlighet under 1 til 10 000). Alle mennesker som har sex kan bli utsatt for smitte, uansett seksuell orientering, kjønnsidentitet, alder, religion eller etnisk bakgrunn.
Husk: Sex med en som har hiv, og som er på vellykket behandling, gir ingen risiko for smitte av hiv!
Når du har sex med en person med ukjent hivstatus, er det viktig å beskytte seg ved å bruke kondom. Spesielt ved analsex er det viktig å også bruke glidemiddel for å unngå rifter, og at kondomet blir ødelagt. Personer som opplever tørrhet i skjeden anbefales også å bruke glidemiddel.
Personer som lever med hiv i Norge i dag er velmedisinerte og smittefrie. De kan bli gravide, gjennomføre svangerskap og føde barn på naturlig måte, uten at smitte overføres mellom forelder og barn. Dersom den gravide ikke får behandling kan hiv smitte til barnet gjennom svangerskap, fødsel og amming.
Spedbarn født av personer med hiv har rett på gratis morsmelkerstatning det første leveåret. Risikoen for smitteoverføring er lav når den som ammer er på vellykket behandling, men i henhold til de faglige retningslinjene for hivbehandling anbefales ikke amming.
Det finnes så vidt man vet ingen som har fått hiv via spytt. Det skal om lag sju liter spytt til før virusmengden er stor nok til at smitteoverføring er mulig. I munnhulen er i tillegg immunforsvaret svært på vakt, og det er stoffer i spytt som gjør smitteoverføring vanskelig.
Hvis hivviruset kommer inn i en annen persons blodbane, er sjansen for å bli smittet med hiv stor. Blod fra en som har hiv på hel hud er helt ufarlig. Hel hud er den beste beskyttelsen vi har i forhold til hiv. Ved blodsøl fra en som har hiv, til dype sår hos en annen, kan smitte teoretisk sett overføres. Risikoen er imidlertid svært liten, og vi har ingen kjente eksempler på dette i Norge.
Injiserende rusbruk medfører risiko hvis man deler sprøyte med en person som har hiv. Derfor bør man uten unntak bruke sprøyter som er nye eller grundig desinfiserte.
I enkelte land kan smitte også forekomme ved blodtransfusjon, men dette er svært sjelden i den vestlige verden. I Norge regnes det som svært sikkert å motta blodoverføring eller andre blodprodukter, og blodgivere blir regelmessig testet for hiv.
Hvordan smitter ikke hiv?
Hiv smitter ikke seksuelt fra en person som er på vellykket hivbehandling. Hiv smitter heller ikke ved vanlig sosial omgang med et menneske som lever med hiv. Du kan ikke bli smittet uten at viruset kommer inn i din blodbane. Det er ikke mulig å få hiv gjennom vanlig kroppskontakt, gode klemmer og nærhet. Hiv smitter heller ikke ved kyssing. Som nevnt må det om lag sju liter spytt til før virusmengden er stor nok til at smitteoverføring er mulig.
Det er heller ikke smittefare ved å bruke samme glass, bestikk, håndklær eller dekketøy som en som lever med hiv. Det samme gjelder for bruk av toaletter, badstuer, baderom, svømmebasseng, dusjer, treningsstudioer og liknende.
Les også
schedule17.07.2025
→ PrEP beskytter mot hiv – men hvorfor er det så vanskelig å få tak i?
Siden innføringen av den hivforebyggende behandlingen PrEP i Norge i 2017, har den vært et av våre viktigste verktøy i arbeidet med å redusere nye hivtilfeller. Likevel er det fremdeles altfor vanskelig å få tak i PrEP for mange. HivNorge jobber for at flere skal få enklere og raskere tilgang, uavhengig av hvor i landet de bor eller hvem de er.
schedule10.07.2025
→ Ny hivmedisin sikres til lav- og mellominntektsland
Det globale fondet har signert en tilgangsavtale med produsenten Gilead for å gi tilgang til Lenacapavir for PrEP til lav- og mellominntektsland.