Må lære av aidshistorien

— Vi må lære av kampen mot hiv og aids når fremtidige pandemier skal håndteres, sier et samlet korps av fagfolk og FN-topper i dagens Klassekampen.

scheduleOppdatert: 01.12.2021

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

Professor Emeritus ved Universitetet i Oslo og veteran innen hiv- og aidsforskning og behandling, Stig Frøland, sier til avisen at i Norge — er det snakk om en solskinnshistorie, etter 15 forferdelige år. Våre pasienter kan leve ganske normale liv nå, sier han.

FN-institusjonene Unaids og Unicef retter fokuset på de globale utfordringene som fortsatt gjenstår og som er store. Begge organisasjonene uttrykker bekymring for koronapandemiens konsekvenser for hivbehandling og forebygging.

Billigere kopimedisiner

Klassekampen viser til Leger uten grenser som har omtalt hvordan patentbeskyttede hivmedisiner i begynnelsen ble altfor dyre for folk i fattige land. — Siden 1999 har prisen på hivbehandling gått ned med 99 prosent, og WHO anslår at rundt 11 millioner hivrelaterte dødsfall er spart på 20 på grunn av medisiner, sier Frøland til Klassekampen. Frøland ønsker å fremheve at vi aldri ville fått frem effektive aidsmedisiner uten ressursene fra den farmasøytiske industrien. Han understreker at det er helt nødvendig med et kompaniskap mellom akademia og farmasøytisk industri, som har tilgang til de enorme ressursene som trengs.

Må lære

Når det gjelder bekjempelsen av koronapandemien viser HivNorges generalsekretær Anne-Karin Kolstad til hivarbeidet. — Vi har etterspurt gang på gang hvorfor de ikke lærer av erfaringen fra hivbekjempelsen. Vi må forstå at v ikke kan stoppe en pandemi før man har stoppet den i hele verden, understreker hun.

Les også

schedule30.04.2024

→ Utbrudd av mpox i Stockholm

Ifølge folkehelsemyndighetene i Sverige, pågår det nå et utbrudd av mpox i Stockholm. De anbefaler derfor personer i risiko for å bli smittet med mpox, å vaksinere seg.

schedule30.04.2024

→ Høring om tilgang og prioritering av behandling

Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet høringsinnspill i forbindelse med høringen «Rapport fra ekspertgruppen om tilgang og prioritering». HivNorge stiller seg bak ekspertgruppens anbefalinger, og vektlegger at det ikke innebærer likebehandling å behandle forskjellige personer og grupper, med forskjellige behov, alder, prognose, komorbiditeter osv likt.